RÄDDA SVENSK FOTBOLL

Vad är RÄDDA SVENSK FOTBOLL?

RÄDDA SVENSK FOTBOLL är ett initiativ från svensk supporterkultur genom SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen) och SFSU:s medlemmar i form av supporterföreningar till fotbollsklubbar i Allsvenskan och Superettan. Bakgrund till initiativet är polisens mer offensiva användning av villkor vid tillståndsgivning för   fotbollsmatcher. Initiativets mål är att förmå Polismyndigheten att tänka om från de nuvarande tankegångarna om att inom en inte allt för avlägsen framtid inte längre tillåta publik på fotbollsmatcher i Sverige.

Vad är villkorstrappan och varför är den ett problem?

Villkorstrappan är en samling eskalerande åtgärder i vilka kraftigare åtgärder vidtas över tid. Det exakta innehållet i villkorstrappan känner endast polisen till men det handlar om allt ifrån förbud mot tifo till spel inför tomma läktare.
Polisen säger att deras mål med villkorstrappan är noll ordningsstörningar för att uppnå vad de kallar ”säkra och stämningsfulla arrangemang”. Tills detta mål är uppnått har man varit tydliga med att allt mer repressiva åtgärder kommer att införas. Polisen har, liksom oss supportrar, varit öppna med att det är i stort sett omöjligt att nå målet om noll ordningsstörningar så länge publik tillåts på svenska läktare varför man från början varit öppna med att man ser en framtid utan publik.

Vi supportrar vill förstås också ha säkra och stämningsfulla arrangemang, det blir därför särskilt beklämmande att Polisens tillvägagångssätt haft motsatt effekt. Motsättningarna mellan åskådare och de som ska vara på plats för att skydda dem har inte varit större på mycket lång tid. Polisen har själva sagt att noll ordningsstörningar inte är realistiskt men att tillämpningen av villkorstrappan kommer att fortgå tills målet är nått. Detta trots att det fram tills polisens ändrade arbetssätt började tillämpas var säkrare än någonsin att gå på fotboll i Sverige.

Vad blir konsekvenserna?

Konsekvensen av polisens agerande blir i slutändan att fotboll i Sverige spelas utan publik eller till en början utan ståplatspublik.

Svensk fotboll är ledande i Europa på ett område och det är stämningen på läktarna. Utan ståplats och utan publik kommer svensk fotboll att tyna bort och slutligen dö. När klubbarna inte längre får intäkter från biljettförsäljningen kommer det att få katastrofala konsekvenser för breddfotbollen. Ungdomslag, pojklag och flicklag kommer vara det som försvinner först när intäkterna minskar - inte elitlagen. Utöver att ge barn och unga sammanhang och mening bidrar fotbollen även ekonomiskt till samhället. Enligt en undersökning som EY genomfört handlar det om över en halv miljard kronor årligen.

I förlängningen kommer effekterna av Polisens strategi att sprida sig utanför elitarenorna till övrig fotboll, övrig idrott och övrigt samhälle.

Hjälp oss att ändra polisens strategi.
Hjälp oss att rädda svensk fotboll!